• darkblurbg

Vroege detectie van autisme bij jongere broers en zussen: Waarom vroegtijdige monitoring cruciaal is

Gepubliceerd op: 10-10-2024

Onderzoekers adviseren om jongere broertjes en zusjes van kinderen met autisme al vroeg te monitoren op vertragingen in sociale ontwikkeling of communicatie, omdat de kans groot is dat zij deze ontwikkelingsstoornis ook hebben. Deze vroegtijdige interventie kan helpen om mogelijke problemen sneller aan te pakken en passende begeleiding te bieden.

Het onderzoek, uitgevoerd in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, vond plaats onder meer dan 1600 kinderen met oudere broertjes en zussen met autisme. Vanaf dat brusjes een half jaar oud waren, werden ze tot hun derde jaar meerdere keren gemonitord. De resultaten van het onderzoek bieden waardevolle inzichten voor ouders en zorginstellingen, zoals Levazorg, die zich richten op de begeleiding en ondersteuning van kinderen met ontwikkelingsproblemen.

‘It runs in the family’

Uit het onderzoek bleek dat 20,2 procent van de jongere broertjes en zusjes van kinderen met autisme ook in aanmerking komt voor een diagnose van autisme. Dit suggereert dat zij zeven keer meer kans hebben om autisme te ontwikkelen dan kinderen zonder een broer of zus met autisme. Dit verhoogde risico benadrukt het belang van vroege screening en passende zorg, zoals de begeleiding die Levazorg biedt voor kinderen en hun families.

Verhoogd risico bij meerdere kinderen

De kans op autisme bij jongere kinderen stijgt verder wanneer meerdere kinderen in het gezin al gediagnosticeerd zijn met autisme. In deze gezinnen kan het risico oplopen tot bijna 37 procent. Dit verhoogde risico toont aan dat gezinnen met meerdere kinderen met autisme extra aandacht verdienen bij het vaststellen van de ontwikkelingsbehoeften van jongere kinderen.

Geslacht van invloed

Ook het geslacht van het eerste kind met autisme speelt een belangrijke rol in de kans op een tweede kind met autisme. Wanneer het eerste kind een meisje is, stijgt de kans op autisme bij jongere kinderen met 50 procent vergeleken met gezinnen waarin het eerste kind een jongen is. Dit verschil onderstreept het belang van gerichte monitoring voor verschillende gezinnen, en ook hier kan Levazorg ondersteuning bieden door maatwerk in begeleiding te leveren.

Hoger risico in niet-witte gezinnen

Daarnaast bleek uit het onderzoek dat niet-witte gezinnen en gezinnen met minder geschoolde moeders ook een hoger risico hebben op autisme bij jongere broers en zussen. Dit geeft aan dat er extra aandacht moet worden besteed aan specifieke groepen om gelijke toegang tot zorg en begeleiding te waarborgen.

De studie benadrukt het belang van vroegtijdige interventie en gepersonaliseerde begeleiding, zoals die door Levazorg wordt aangeboden. Door kinderen en gezinnen met autisme vroeg te ondersteunen, kan de kans op een betere ontwikkeling vergroot worden, wat hen helpt om zelfstandiger te leven en te groeien in een veilige en stabiele omgeving.

De bevindingen werden onlangs gepubliceerd in tijdschrift Pediatrics.