• darkblurbg

Autisme en Sport: Stabiliteit en Groei door Beweging

Autisme en Sport: Stabiliteit en Groei door Beweging

Voor jongeren met autisme kan sport een essentiële rol spelen in hun ontwikkeling en welzijn. Hoewel deze jongeren vaak extra uitdagingen ervaren op sociaal en emotioneel vlak, biedt sporten hen een waardevolle manier om structuur, stabiliteit en zelfvertrouwen op te bouwen. Steeds meer onderzoek toont aan dat regelmatige lichaamsbeweging een positieve invloed heeft op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid. Bij Levazorg zien we dagelijks de kracht van sport in het leven van jongeren met autisme en hoe het hen helpt om beter te functioneren in hun dagelijks leven. De Belangrijke…

Grote aantal thuiszitters met autisme is nog steeds zorgelijk

Grote aantal thuiszitters met autisme is nog steeds zorgelijk

De Nederlandse Vereniging voor Autisme uit haar bezorgdheid over het toenemende aantal thuiszitters onder kinderen en jongeren met autisme. Uit een recent onderzoek, waaraan 15.000 mensen deelnamen, blijkt dat 16 procent van deze groep niet naar school gaat. De impact van thuiszitten is groot, zowel voor het kind zelf als voor het hele gezin. Ouders geven aan dat een niet-passende schoolomgeving, een te intensief schoolprogramma en het gebrek aan de juiste ondersteuning belangrijke oorzaken zijn van het thuiszitten. Vooral tieners tussen de 12 en 18 jaar worden hierdoor getroffen. De situatie…

Hoe vind je een goede woonplek? Waar let je op als ouder, verwijzer of jongere?

Hoe vind je een goede woonplek? Waar let je op als ouder, verwijzer of jongere?

Het vinden van een passende woonplek voor een jongere met begeleidingsbehoeften is geen gemakkelijke taak. Als ouder, verwijzer of jongere zelf, wil je er zeker van zijn dat de woonomgeving veilig, ondersteunend en passend is bij de individuele behoeften van de jongere. Hieronder delen we een aantal belangrijke aandachtspunten en tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze.   Begeleid wonen of zelfstandig begeleid wonen? Het eerste waar je naar kijkt, is of de jongere beter af is met begeleid wonen of zelfstandig begeleid wonen. Begeleid wonen biedt intensievere begeleiding,…

Tekortkomingen in zorg voor jongeren met autisme: Hoe families extra ondersteuning nodig hebben

Tekortkomingen in zorg voor jongeren met autisme: Hoe families extra ondersteuning nodig hebben

Een onderzoek van Case Western Reserve University wijst op aanzienlijke hiaten in de zorg voor kinderen met autisme en hun families, vooral tijdens de overgang van adolescentie naar volwassenheid. Hoewel de zorg voor jonge kinderen met autisme goed is geregeld, blijkt de ondersteuning voor jongeren tussen de 16 en 30 jaar en hun verzorgers vaak onvoldoende. In het onderzoek werd onder meer gekeken naar de uitdagingen waarmee gezinnen te maken hebben, zoals beperkte toegang tot diensten, lange wachtlijsten, hoge kosten en een gebrek aan informatie over beschikbare zorgopties. Dit zijn belangri…

Vroege detectie van autisme bij jongere broers en zussen: Waarom vroegtijdige monitoring cruciaal is

Vroege detectie van autisme bij jongere broers en zussen: Waarom vroegtijdige monitoring cruciaal is

Onderzoekers adviseren om jongere broertjes en zusjes van kinderen met autisme al vroeg te monitoren op vertragingen in sociale ontwikkeling of communicatie, omdat de kans groot is dat zij deze ontwikkelingsstoornis ook hebben. Deze vroegtijdige interventie kan helpen om mogelijke problemen sneller aan te pakken en passende begeleiding te bieden. Het onderzoek, uitgevoerd in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk, vond plaats onder meer dan 1600 kinderen met oudere broertjes en zussen met autisme. Vanaf dat brusjes een half jaar oud waren, werden ze tot hun derde jaar meerdere keren gemonit…

Autisme en Begeleid Wonen: Wetenschappelijke Inzichten en Praktische Ondersteuning

Autisme en Begeleid Wonen: Wetenschappelijke Inzichten en Praktische Ondersteuning

Autisme is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis die invloed heeft op de manier waarop mensen communiceren, sociale interacties aangaan, en de wereld om hen heen begrijpen. Voor mensen met autisme kan het zelfstandig wonen uitdagend zijn, maar begeleid wonen biedt een effectieve oplossing die hen in staat stelt om hun zelfstandigheid te vergroten binnen een veilige en gestructureerde omgeving. In dit artikel bespreken we de wetenschappelijke inzichten rondom autisme en begeleid wonen, en hoe deze zorgoplossing bij Levazorg is opgezet om de beste ondersteuning te bieden aan mensen met auti…

De jeugdhulp in Nederland staat in 2024 onder toenemende druk

De jeugdhulp in Nederland staat in 2024 onder toenemende druk

De jeugdhulp in Nederland staat in 2024 onder toenemende druk. Vooral middelgrote en grote aanbieders van jeugdzorg kampen met uitdagingen zoals hoog ziekteverzuim, het moeten inhuren van extern personeel, en tarieven die steeds meer onder druk staan. Dit blijkt uit de meest recente rapportage van de Jeugdautoriteit, de Stand van de Jeugdzorg 2024. Ten opzichte van 2023 zijn de problemen in de sector juist groter geworden, waardoor de continuïteit en toegankelijkheid van jeugdhulp in gevaar komt. Zo’n 30% van de omzet in de sector wordt inmiddels vertegenwoordigd door aanbieders met acute fina…

Hoe het regeerprogramma invloed heeft op de toekomst van jongeren

Hoe het regeerprogramma invloed heeft op de toekomst van jongeren

Het regeerprogramma van de Rijksoverheid heeft grote impact op de zorg en ondersteuning voor jongeren, met name op het gebied van begeleid wonen, ambulante begeleiding en behandeling. Als zorgaanbieder, gespecialiseerd in zorg voor jongeren in onder andere Amsterdam, Alkmaar en Hoorn, volgen wij deze ontwikkelingen nauwlettend. Maar wat betekent dit programma precies voor onze doelgroep en onze diensten? Het Regeerprogramma en Jeugdzorg Het regeerprogramma zet in op verbeterde zorg en ondersteuning voor kwetsbare jongeren. Dit betekent dat er wordt ingezet op snellere toegang tot jeugdzorg e…

Neurodiversiteit: Een nieuwe manier van denken

Neurodiversiteit: Een nieuwe manier van denken

Neurodiversiteit is een term die de afgelopen jaren steeds meer aandacht krijgt, zowel in de zorgsector als in het onderwijs en op de werkvloer. Het verwijst naar het idee dat neurologische verschillen, zoals autisme, ADHD, dyslexie en andere variaties, natuurlijke vormen van menselijke variatie zijn en geen aandoeningen die 'hersteld' moeten worden. Deze verschuiving in perspectief leidt tot een bredere acceptatie en waardering van mensen met diverse manieren van denken en leren. Wat is Neurodiversiteit? Neurodiversiteit erkent dat onze hersenen op verschillende manieren werken. In plaats v…

Autisme en IT: Een Perfecte Match?

Autisme en IT: Een Perfecte Match?

De technologie-industrie is de afgelopen jaren een steeds aantrekkelijkere sector geworden voor mensen met autisme. De unieke manier van denken, aandacht voor detail, en vermogen om langdurig gefocust te blijven op complexe taken maken autisten vaak uitermate geschikt voor rollen binnen de IT-sector. In dit artikel onderzoeken we waarom autisme en IT zo'n sterke combinatie vormen en hoe bedrijven en werknemers kunnen profiteren van neurodiversiteit binnen deze sector. Wat is Autisme? Autisme, ook wel bekend als Autisme Spectrum Stoornis (ASS), is een neurologische ontwikkelingsstoornis die w…