De jeugdhulp in Nederland staat in 2024 onder toenemende druk. Vooral middelgrote en grote aanbieders van jeugdzorg kampen met uitdagingen zoals hoog ziekteverzuim, het moeten inhuren van extern personeel, en tarieven die steeds meer onder druk staan. Dit blijkt uit de meest recente rapportage van de Jeugdautoriteit, de Stand van de Jeugdzorg 2024. Ten opzichte van 2023 zijn de problemen in de sector juist groter geworden, waardoor de continuïteit en toegankelijkheid van jeugdhulp in gevaar komt. Zo’n 30% van de omzet in de sector wordt inmiddels vertegenwoordigd door aanbieders met acute financiële problemen.
Hoewel er ambitieuze voornemens zijn vastgelegd in de Hervormingsagenda Jeugd, blijkt dat de vooruitgang traag verloopt. De versnippering binnen de sector en de verschillende belangen zorgen ervoor dat het tempo van de benodigde veranderingen laag blijft. Een voorbeeld hiervan is de stagnatie bij de afbouw van gesloten jeugdzorg, waar alternatieven slechts mondjesmaat van de grond komen, vaak tegen hoge kosten. Tegelijkertijd is er weinig aandacht voor kosteneffectiviteit van interventies, terwijl dat juist kan helpen de oplopende kosten te beheersen.
Kees van Nieuwamerongen, directeur van de Jeugdautoriteit, benadrukt dat de huidige situatie vraagt om een gecoördineerde aanpak van zowel gemeenten, aanbieders als het Rijk. "We moeten gezamenlijk de schouders eronder zetten om de continuïteit van de jeugdzorg te waarborgen, en niet wachten op nieuwe wetgeving om in actie te komen." De sector kan volgens de Jeugdautoriteit veel leren van andere zorgsectoren waar betere bedrijfsvoering en samenwerking de norm zijn.
Ondanks de trage vooruitgang is er wel enige vooruitgang zichtbaar. Gemeenten en aanbieders begrijpen elkaar beter en werken vanuit een gelijkwaardiger positie. De Hervormingsagenda Jeugd biedt handvatten om het stelsel te verbeteren, maar de concrete uitwerking hiervan blijft complex en tijdrovend.
Bij Levazorg ligt de focus op het leveren van passende zorg met een persoonlijke benadering. We streven ernaar om ondanks de uitdagingen binnen de jeugdzorgsector altijd hoogwaardige begeleiding en behandeling te bieden. Onze aanpak is gericht op het waarborgen van een veilige, stabiele omgeving voor jongeren, waarbij we nauw samenwerken met ouders, gemeenten en zorgpartners. Met ambulante begeleiding en behandelgroepen creëren we de ruimte voor herstel, groei en ontwikkeling van jongeren die extra zorg en aandacht nodig hebben.
Bron: Jeugdautoriteit